ERR-i arhiivis sisalduvate materjalide autoriõigused kuuluvad ERR-ile või on ERR-il luba nende kasutamiseks. Materjalide kopeerimine, muutmine, levitamine, üldsusele suunamine nt sotsiaalmeedias, blogides või veebikanalites on ERR-i loata keelatud! Isiklikul mitteärilisel otstarbel on lubatud arhiivikirje lingi jagamine.

Totu Kuul: Jaanus Kalm ja Juku-Kalle Raid

Saada link

Media

Sarja pealkiri: Totu Kuul
Osa nr.: 15
Kestus: 00:57:58
Indeks: 2016-003467-0015
Režissöör: Radsin Maire
Esmaeeter : 16.12.2016
Kategooria: Kultuur → kultuur, muu
Püsiviide: vajuta siia
00:00:00 SAATEPEA
00:00:25 STUUDIO: saatejuht Artemi troitski sissejuhatus - oleme jõudnud rõõmsa ja lõbusa pühadeajani. Toidu- ja joogiteema kahe asjatundjaga.
00:01:01 Artemi Troitski tutvustab saatekülalisi ja iseloomustab neid: Juku-Kalle Raid (subt: ajakirjanik) ja Jaanus Kalm, kel on Haapsalus restoran Kärme Küülik.
00:03:49 Artemi Troitski monoloog toidu-teemal. Kui 20. saj oli selleks kirjandus, siis 21. saj on toit üheks subkultuuri tunnuseks ... toit Nõukogude Liidus, restoranis joodi, tantsiti. Nüüd kadus muusika, restoranides süüakse, nauditakse toitu. Kas olete minu muljetega nõus, ja kui olete, siis millega võiks seda seletada? -
00:07:10 JUKU-KALLE RAID: Tsaariajal ja esimeses Eesti Vabariigis oli toit samuti väga tähtis ja restoranikultuur oli hea. Nõukogude ajal see kõik tõepoolest muutus + JAANUS KALM (subt: restoranipidaja): Sööklad, nende ja osa restoranide tasemest, kvaliteedist. Restoranikultuur on muutunud. - A.T: teistes riikides (Skandinaavia, Inglismaa) samuti suur huvi toidu ja köögi vastu. - J-K R: Võib proovida India, Vietnami, Hiina, Jaapani, ükskõik millist toitu.
00:11:45 A.T: Miks varem võtsid poisid igavusest kätte elektrikitarri, nüüd aga ostavad grilli? - J-K. R: Sinilind, seal restoranis mängis muusika... - J.K: meenutab, et 17 aastat asus Viru tänaval, algul pidasime Kõverat Kõrtsi, seejärel kohvikut Lemmik. Räägib, miks muusika kadus söögi kõrvalt. Armastab Itaaliat ja itaalia kööki ja seal pole taustaks mingit muusikat, ainult nugade-kahvlite klõbin. - A.T: teaduslikult on tõestatud, et mõni muusika, eelkõige klassikaline, soodustab sülje või maomahla eritumist...
00:15:54 A.T: Inimesed on hakanud rohkem kodus süüa tegema, on tekkinud kokanduskursused. Kõik on toidu pärast arust ära. Kas Eestis on sellel mingi eripära? Olen märganud vaid üht asja: siin tehakse tohutul hulgal käsitööõlut. - J-K R: täiendab... - A.T: Huvitav, kas Eestis tehakse juba käsitööpuskarit? - J-K. R: nt hansa. Räägib tööst riigikogus, kus ei võetud tema ettepanekul vastu seadust legaliseerida kodus valmistatud kanged joogid...
00:18:54 A.T: Mis on üldse Eesti toit? Räägib oma kogemusest restoranis Eesti Maja. Talupojatoit rammus, ei söönud pärast mitu päeva. Tahaksin ikkagi teada, mis on tõeline Eesti toit, ja teiseks, kus seda antakse. - J-K.R: ehtsat eesti toitu pole olemas... A.T: ...et käib alates 70ndatest regulaarselt Eestis, siis vastati, et rahvustoit on šašlõkk, nüüd vist burger?.
00:24:39 A.T (Jaanus Kalmule): Sinu restoranis Kärme Küülik on rahvusvaheline köök.... - J.K - räägib, kust on pärit nende köögis kasutatavad toiduained. Köögis on kõige tähtsam alati maitse. J-K. R: täiendab repliikidega, nt veganid lihtsalt ei tea, mis on hea toit. - A. T: Veganlus ja vegetariaanlus on omaette suur teema.... - J-K. R: varematel aegadel ei olnud põhjamaal võimalik taimetoitlasena ellu jääda.
00:28:08 A.T: Kas eestlastel on mingeid erilisi joogikombeid? Näide Gruusiast vs Venemaa. Toostide ütlemine. Prantsusmaa, Itaalia joogikombed. Kas on Eestis mingi üldine traditsioon? - J. K: 50-grammised viinapitsid, et Eesti vabariigi ajal joodi 30-grammilistest .. - J-K. R: eestlased tooste ütlemas "Terviseks!"
00:32:32 A.T: Koduõlu. Eestis tehti suurepärast koduõlut isegi nõukogude ajal. Eestikeelne lause: "Andke mulle palun neli õlut..." . Kas lauakombed ja ja toidud on eestis ühesugused? - J-K. R: annab lühikese ajaloolise ülevaate piirkondade erinevatest toitumisharjumustest, nt Narvas süüakse silmu, mida Lõuna- Eestis ei ole. Setud Lõuna-Eestis teevad pelmeene, mida mujal Eestis ei tehta. J.K: vareenikutest. J-K. R: Saartel söödi kala, lesta ja Kesk-Eestis metsloomaliha.
00:38:47 A.T: Igas riigis on loomulikult oma jõululaua traditsioonid. Näide Tšehhist. Milline on traditsiooniline Eesti jõululaud? Ja mille poolest see erineb naabrite jõululaudadest?
00:39:41 J-K. R + J. K: nimetavad sülti, sealiha kapsaga, toidud verest (verikäkk, pliinid).
00:41:21 Juku-Kalle Raid: eestlased ei ole usklik rahvas... - Arutlevad usu üle.
00:42:17 A.T: viib jututeema edasi jõulutoitudele ja jõuluajale. Näärid. Nõukaaja traditsioonid Venemaal ja Eestis? Venemaal Olivier’ , salatil on küll prantsuskeelne nimi, aga Prantsusmaal nimetatakse seda Vene salatiks. Millised on praegu, 2016. aasta jõulude ajal teie arvates kõige populaarsemad Eesti pühadetoidud? - J.K: Seapraad, hani, kalkun, part.... Juku-Kalle räägib, mida ta oma külalistele pakub. - A.T: Glögi? - Glögi juuakse, veel hõõgveini, Iiri kohvi. Meenutavad Karoliina kohvikut ja seal pakutud kangestatud mahlajooki.
00:48:51 A.T: Nimetage palun mõlemad oma lemmik Eesti toit. Et see oleks ikkagi seotud Eestiga, mis Eestis kasvab või jookseb või mida eestipäraselt valmistatakse. - Jaanus Kalm nimetab kärutädipuder, selgitab.... Verivorst, turistide nõudel asendus pitsaga. - Juku-Kalle Raid nimetab hapukapsasupi.
00:52:53 Artemi Troitski tänab retseptide eest, uurib, kus ollakse jõuluõhtul ja aastavahetusel. - Jaanus Kalm: restoranid on jõuluõhtul kinni. Juku-Kalle sõidan Narva, Petserisse.
00:54:31 Artemi Troitski tänab vestluskaaslasi + lõputekst
00:55:38 LÕPUTIITRID (rull), üpl, vestlus jätkub...
00:56:10 Juku-Kalle Raid: ..., et tal oli lõbus, sai Jaanuselt palju uut teada...Meil on sõnavabadus, rääkisin seda, mida tahtsin.
00:56:33 Jaanus Kalm: Retseptid, toidust võiks rääkida hommikust õhtuni.
00:57:02 Artemi Troitski: et salvestus toimus hilisõhtul, läks jutt iseenesest alkoholile, lasime sel teemal ennast kaasa haarata.... Sotsiaalantropoloogia, gastronoomia ja kulinaaria seisukohast oli see minu meelest väga hea saade.
00:57:52 ident: ETV+
Faili nimi: 2016-003467-0015_0001_XHD_TOTU-KUUL.mxf
Indeks: 2016-003467-0015
Kestus: 00:57:58
Registreerimise kuupäev: 24.11.2016
Registreerimise aeg*: 2016-11-24 22:12:11
Videoanalüüsi olek: Completed

Lisa oma arvamus

Arvamuse lisamiseks logi palun sisse Id-kaardi, Mobiil-id või parooliga.
Kommentaare laetakse, oota hetk..

Tellimiseks pead sisse logima

Logi sisse