ERR-i arhiivis sisalduvate materjalide autoriõigused kuuluvad ERR-ile või on ERR-il luba nende kasutamiseks. Materjalide kopeerimine, muutmine, levitamine, üldsusele suunamine nt sotsiaalmeedias, blogides või veebikanalites on ERR-i loata keelatud! Isiklikul mitteärilisel otstarbel on lubatud arhiivikirje lingi jagamine.

Kahekõne: Eri Klas ja Roman Zaštšerinski

Saada link

Media

Sarja pealkiri: Kahekõne
Osa nr.: 16
Kestus: 00:53:20
Indeks: 2009-002695-0016
Režissöör: Selirand Elo
Esmaeeter: 17.12.2009
Kategooria: Elu → arvamussaade elust
Püsiviide: vajuta siia
00:00:00 Saatepea
00:00:15 Stuudio, stj Indrek Treufeldt (kpl, subt) alustab otsesaadet, tutvustab külalist - Eri Klas.
00:00:42 Jõuluaeg. Esinemised, kontserdid. Subt - Eri Klas. E. Klas - selle aasta jõululaupäeval olen kodus.
00:02:11 Jõulud kirikus. Lapsepõlves polnud see lubatud. Kirikus saab justkui kinnitust, et oled teinud ka head. Hea on juba see kui kahetsed midagi, mida oled teinud halvasti.
00:04:42 Eri Klas - jõuluajal saab mõelda enda tegemistele, ütlemistele, mida kahetseda. Komistanud on kõik. Andestada teistele. Mõelda neile, keda pole, vanematele. Pühalik tunne.
00:06:07 Uute inimeste nö leidmisest. Eri Klas on dirigendina 100 - 300 inimese ees. Inimestele piisab heast pilgust.
00:07:52 West Side Story lavastusest 1964. aastal Lavakunstikooli II lennuga. Lavastaja Vello Rummo, liikumisjuht Helmi Tohvelmann. Helgi Sallo näitlejatee algus.
00:10:10 Muusikategemise võimalustest eriaegadel. Eri Klas hindab heliloojaid. Bernsteinil West Side Story laulud kõik hitid. Nende lavastajad - V. Rummo ja H. Tohvelmann - targad õpetajad.
00:12:34 ERSO turnee USA-sse märtsis 2009. Subt - Täna õhtul: maestro Eri Klas. Raske kava: Dvoržaki Sümf. nr. 8, Sibeliuse Sümf. nr. 3, Rahmaninovi Klaverikontsert nr. 2, Prokofjevi Klaverikontsert nr. 3, solistiks noor pianist Joyce Yang. Õnnestunud turnee.
00:14:42 Iga kontsert Ameerika turneel algas Arvo Pärdi loominguga.
00:15:30 Turnee jaoks peab olema vastuvõtja. Selle turnee vastuvõtja oli Oopus 3.
00:17:13 Eesti muusikapäevad. Kõlavad V. Kapp, G. Ernesaks, J. Rääts. E. Tubin - kõige tugevam sümfonist Eestis. Nooremad ja noored heliloojad - Tüür, Krigul, Tulve.
00:19:00 A. Pärdi "Kreedo" laulupeol. Vihma eest kiletatud partituur, ekstreemne olukord - hea.
00:19:55 Laulupeo muusikateoste valikust. Komisjon otsustab. E. Klasi vastutuse ajal on saanud laulupeol üles astuda dirgendid A. Talist N.Järvini.
00:21:53 E. Klas kinkis isikliku raamatukogu Muusika Akadeemiale.
00:23:13 Raamatukogu kinkimisest - oma töödele mingi joon alla, inventuur. Asju pole nii palju vaja. Kultuur on väärtus.
00:24:52 Ka sellel aastal oli palju esinemisi. Närveerib rohkem. Õnnestumised - suur tänu kõigile. Tema eas ei pea enam valetama. Sõpradest. Eesti Rahvuskultuuri Fondist. Kultuuri edendamisest. Kultuurita ei pandaks Eestit tähele.
00:30:35 Eri Klas parandamatu optimist.
00:30:48 Esinemised on planeeritud 2 aastat ette. Varem oli rohkem aastaid ette planeeritud. Nüüd on 3 - 4 üritust kuus.
00:33:05 Stj tänab külalist, soovib häid jõule, lõpetab INT. Stuudio, saatepea, stuudio uue külalisega.
00:33:27 Stj tutvustab teist külalist - kahekordne Eesti parim peakokk, Roman Zaštšerinski.
00:33:55 INT algus. Külalise tulek saatesse otse oma köögist. Oma köögi menüüs - kõrvitsa risotto, värske koha röstitud peediga, Napoleoni kook. Subt - Roman Zaštšerinski.
00:34:13 Kõike ühel päeval ei jõua teha. Näiteks puljongit ja želeed tehakse varem ette. Kalatoite tehakse ainult sama hommiku kalast.
00:35:10 Oma söögikohas töötavad kahekesi vennaga. Restoranis, kus ta töötab peakokana, on 15 kokka.
00:35:41 Köögis on range distsipliin. Alati on hästi kiire, hästi palav ja vähe ruumi.
00:35:58 Kokkadega peakokana karm, väljaspool kööki sõbrad. Erinevate töötajatega erinevad suhtlemisviisid.
00:36:35 Toit - peen teadus. Klientidele peaks alati hõrku toite valmistama.
00:37:30 Toit on alati erinev, kuid soola ja suhkru balanss, toidu konsistents, põhiomadused ei tohi muutuda.
00:38:13 Peakokana maitseb kõik toidud üle.
00:39:44 Erinevate rahvaste toidueelistused. On olnud aeg, kus püüti mitut rahvuslikku kööki kokku panna - äärmus on ka põnev.
00:41:04 Eesti rahvuslikust köögist - võimatu defineerida, on kindlasti eesti toorainetest.
00:42:07 Puhas rahvuslik toit. Teisest rahvusest kokk tegemas teise rahva rahvuslikku toitu. Venelane teeb eesti rahvuslikku toitu? Subt - Täna saates: Roman Zaštserinski, maitsekunstnik.
00:43:42 Eesti köögis vene taustaga, vene nimedega kokad. Toiduvalmistamise komme perekonnast.
00:45:32 Mujale riiki ei soovi tööle minna. Raha teenimine pole esikohal.
00:46:30 Tippkoka palk.
00:47:06 Restorani Michelini tärnidest. Selline siht oli 4 - 5 aastat tagasi. Praegu on sihiks enda üllatamine, klientide hoidmine.
00:47:52 Klientide söögikohtade valik kokanimede järgi Eestis.
00:49:30 Masu ajal avatud pererestoran, R. Zaštšerinski sõnul bistroo.
00:50:27 Normaalne hea prae hind peaks olema 150-160 krooni. Kohaomanik saab sellest 30%.
00:51:03 Pererestoranist. Esimene aasta oli väga raske.
00:52:05 Roman Zaštšerinski soovitus jõululauale - kõrvits, part, kana.
00:52:32 INT lõpp, tänab külalist, saate lõpetamine, tunnusmuusika, lõputiitrid, ERR kõll.
Faili nimi: 2009-002695-0016_0001_D10_KAHEKONE.MXF
Indeks: 2009-002695-0016
Kestus: 00:53:20
Registreerimise kuupäev: 12.05.2010
Registreerimise aeg*: 2010-05-12 20:20:01
Videoanalüüsi olek: COMPLETED

Lisa oma arvamus

Arvamuse lisamiseks logi palun sisse Id-kaardi, Mobiil-id või parooliga.
Kommentaare laetakse, oota hetk..

Tellimiseks pead sisse logima

Logi sisse

;