ERR-i arhiivis sisalduvate materjalide autoriõigused kuuluvad ERR-ile või on ERR-il luba nende kasutamiseks. Materjalide kopeerimine, muutmine, levitamine, üldsusele suunamine nt sotsiaalmeedias, blogides või veebikanalites on ERR-i loata keelatud! Isiklikul mitteärilisel otstarbel on lubatud arhiivikirje lingi jagamine.

Ametilood: Leivategija

Saada link

Media

Kirjeldus

Öeldakse, et leib on meie põhitoit ning seda ka põhjusega. Iga eestimaalane pistab ühe aastaga nahka rohkem kui 50 kilo pagaritooteid. Sellest kolm osa sööme leiba ja kaks osa saiatooteid. Head leiba saab küpsetada vaid korralikust taignast. Õiged retseptid kujunevad aastatega, nagu ka taignasegamise oskus.

Samast seeriast

Vaata kõiki

Sarja pealkiri: Ametilood
Osa nr.: 39
Aasta: 2004
Kestus: 00:24:39
Indeks: 2004-001678-0039
Režissöör: Taimre Eva Katariina
Esmaeeter: 30.11.2004
Kategooria: Elu → elulised nõuanded
Püsiviide: vajuta siia
00:00:00 Saatepea
00:00:16 Või määritakse leiva peale. Poes leiva ostmine. Leivapätsid + Tiia Randma kaadritagune tekst
00:00:57 Algustiiter
00:01:03 Leivapätsid + info, millal leiba tööstuslikult küpstetati (1762 aasta 2. novembril)
00:01:26 Heikki Põhi, turundusdirektor 1997-2004: Tegelikkuses olen ma mõnikord nalja heitnud, et see on nagu sünnitusmajja tulek, sa kunagi ei tea hommikul, mis on öösel juhtunud, leib-sai on elus asi ja sünnib igal ööl uuesti. Kui on soojem, kerkib kiiremini, kui jahedam, protsessid aeglustuvad, sa kunagi ei tea, milline see laps sul peo peal on.
00:01:51 Jahu plaanid, Leelo masinate juures + Tiia Randma kaadritagune tekst Leelost
00:02:11 INT Leelo Kalju – rukkiliini spetsialist. Kas täna on nurgake tootmises mida ei oska? Ei oska öelda, mõnevõrra paar viimast aastat olen selle leivaliini kõrval olnud, et ma pean ütlema, et saianüanss ei tule kohe ja kindlasti on igal pool muutusi, ma olen keskendunud nendele leivaliinide poolele.
00:02:52 Leelo tööd tegemas + Tiia Randma kaadritagune tekst taignategemise oskusest
00:03:13 INT Vaike Lundve, taignavalmistaja: masina juures tainast tegemas (arvutiga): Mina võtan leiburi vormileiva toorained, mis tulevad siia katlasse, juuretis, sool ja siirup ja siis lisan jahu ja ongi tainas valmis Aga kust sa nad võtad? Mina näen ainult arvutiekraani? No meil on retseptid, loen millist vaja, mul on näiteks kolmandat retsepti, kinnitan ta ära ja lülitan
00:03:56 Leelo Kalju räägib Vaikest: Vaike oli esimene inimene kui mina tööle tulin hobujaama tehasesse, kes oli seal usaldatud juuretise valmistamine, siin mustamäel üks esimesi inimesi, sai usaldatud taignategemine selliste seadmetega, mida kuskil mujal maailmas ei olnud arvestades vaike hästi kohusetundlikku ja töössesuhtumist, on tal olnud ka võimalus käia teistes tehastes, olla pagarmeister ja teiste inimeste õpetaja. Nüüd muidugi Vaike omandas uue tehnoloogia, mis meil juuretiste valmistamises on, ta on kogu aeg ajaga kaasas. Ja alati ta muretseb ja teeb ettepanekuid ja muidugi lõputult naiselik naine peale kõige muu. Katteks juuretise plaanid tünnides. Vaike masinate juures.
00:05:04 Intervjuu Vaike Lundve - leivataigna valmistaja. Töötanud Leiburis 32 aastat.
00:05:17 Vaike Lundvega taigna juures: Mis taigen see on? See on Tallinna peenleib Kui sina oled ära doseerinud, millal ta selliseks saab? Siis ta peab käärima kolm tundi ja tal peab olema normaalne niiskus, 9 -10 peab olema happesus, siis ta tuleb hea leib. mille järgi vaatad kas on hea taigen? See on… kui ikka nii mitu aastat oled olnud tööl, saab aru küll, kas on vedel, niiskus liiga suur, või liiga kõva. Kas see on hea taigen? Jah.
00:06:05 INT Vaikek Lundve: Mis selles tööd on, mis meeldib, et oled seda tööd teinud 32 aastat? See, et ta on prestiižikas firma ja mul on kindel töökoht, normaalne palk ja kui sügavamalt mõelda, siis... kui leiba ei ole üks päev kodus või kaks päeva, see on midagi kohutavat, kui mul on selline hea amet ja ma teen seda, sest leiva järgi haaravad nii suured kui väiksed käed, selles suhtes nagu... nagu meeldib. Juba lapsena see leivalõhn.... Tahtsid sa lapsepõlves juba saada pagariks? Ma lõpetasin… elasime Hiiumaal ja sõitsime leivamajast mööda, see leivalõhn oli nii hea, mõtlesin, et lähen õppima seda ametit ja õppisid ära ja läksid tööle? Jah, keskkooli lõpetasin töö kõrvalt ja ta on küll raske, aga mulle istuv töö ei sobi, kui on kiire, läheb kiiresti vahetus ka. kate: Taigna katelt taignast puhastamas. Leivad alustel
00:07:39 Leivapätsid mööda veeremas. Erinevad leivad ja saiad + Tiia Randma kaadritagune tekst Irina kohta.
00:08:09 Saiataigen – Irina tainast valmistamas.
00:08:22 INT Leelo Kalju: Irast. Katteks Ira saia valmistamas. Saiataignapätsid lindil vuramas.
00:10:22 Intervjuu Irina Naumenkova –pagar. Venekeelne intervjuu, tiitrid peal. Kuidas sinust sai pagar? See oli juhus. Ma poleks kunagi arvanud, et pagariametist saab minu eluaegne töö. Kasvasin maal, ema küpsetas meil kodus leiba. See mulle meeldis. Aga tööle sattusin juhuslikult. Laps pidi lasteaeda minema ja Leiburis anti kohe lasteaiakoht. Sellepärast tulingi. Täiesti juhuslikult. Katteks Irina töö juures. Saiapätsid.
00:10:58 INT Irina Naumennkova: Midagi selles töös sulle ilmselt siiski meeldib? Küllap see, et tunnen enda vajalikkust, olen leivaga tihedalt seotud. Kasvasin suures peres, mul endal on ka suur pere. Midagi selles töös annab mulle energiat. 32 aastaga on muidugi palju muutunud. Peaaegu kõik on mehhaniseeritud. Palju ma selle ajaga leiba olen küpsetanud, ei oska öelda. Väga palju.
00:11:38 Saiapätsid muusikasse + int IRINAga jätkub: Mis on kergem, kas leiva- või saiategu? Irinale meeldib rohkem leivategu, ilmselt seoses mäletustega kodust. Kate: Saia ja leivapätsid alustel. Irina tööd tegemas
00:12:54 Muusikasse plaanid Irinast.
00:13:05 INT Irinaga jätkub. Räägib, et vahetustega töö on raske. Aga naised oskavad taignaga paremini toime tulla. Paneb sinna rohkem hinge.
00:13:57 Jüri jahutünni juures + Tiia Randma tutvustav kaadritagune tekst
00:14:05 INT Jüriga – Jüri teeb Kirde saia, räägib sellest, kuidas teeb
00:14:33 INT Leelo Kalju räägib Jürist: Jüri on kindel mees ja tubli siis, kui muutsime saia tehnoloogiat. Omandas selle ja meesterahvana on tal huvi ka seadmete suhtes ettepanekuid teha. Katteks Jüri töö juures. Paneb võid jahule juurde
00:15:33 INT Jüri Tshelnokov – pagar: Kas on palju meespagareid? Vähe, sest see sobib rohkem naistele – miks? – nendel on rohkem jõudu. Kui me hakkasime katlasse tegema, mõtlesime, kuidas naised saavad ja mõtlesime, et üks doseerib, üks lükkab, aga siis tuleb välja, et suudavad, kui oleks rohkem katlaid, jõuaks veel rohkem. Kui palju katel kaalub? - Koos tainaga 400 kg, palju Sina segad suure katlatäie tainast, palju saab saiu umbes 300 tk aga kui viis katlat siis 1500, me teeme seda 12 tundi, palju. Kas villand ei ole? Ei ole. Ma varem ka mõtlesin, et mis hoiab, et raske töö, aga lõpuks tuli elu mõte, inimene leiab elu mõtte. Katteks plaanid taigna segamisest suurtes tünnides.
00:17:16 Leiva ja saiapätside plaanid liinidel, poes + Tiia Randma KT: Paistab, et pagaritöös on paljud enda jaoks elu mõtte leidnud, sest suur osa leivategijatest on selle töö juurde jäänud kogu eluks. Pagareid on palju, nagu ka erinevaid küpsetisi meie poelettidel. Kas pagar poes käies ka kolleegide tööd hindava pilguga mõõdab?
00:17:39 INT Jüri Tshelnokov : Vaatan, et teised firmad oskavad ka head saia teha, imetlen... mõtlen, et oskavad!
00:17:51 Võileiva tegemine + KT
00:18:04 INT Leelo Kalju: Mis teeb tootest lemmikleiva ja -saia, mis see saladus on? Mina arvan, et see saladus on usaldusväärsus, et tõepoolest, et see tallinna peenleib on alati värske ja iga kord nii ja samaks ka jääb ja ma arvan, et see ongi meie eesmärk iga kord ühtemoodi teha lemmikleiva võib tekitada ka uus toode, mis on oluliselt huvitavam, aga kui on korra proovitud, siis see usaldusväärsus muudab ta lemmikuks, kui ta järgmisel päeval on teistsuguse maitsega, siis me töö on asjatu olnud Kate: Leivapätsid ja saiad liinil sõitmas
00:18:50 Leivapätsid ahjus ning Kadi neid jälgimas + Tiia Randma KT: Selle, kuidas teha lemmikleiba, on vanemate kolleegide kõrval selgeks saanud ka Kadi.
00:19:03 INT Kadi Karja: Läksin Tartu teeninduskooli, lõpetasin ära ja tulin siia Leiburisse tööle. Ma noorena küpsetasin kogu aeg, aga midagi välja ei tulnud ja mõtlesin, et lähen õppima ja läksingi kas sinuvanuste kenade tüdrukute hulgas on see amet populaarne? ei ole – miks? – ei tea ei oska öeldaKatteks Kadi saiasid jälgimas.
00:19:38 INT Leelo Kalju räägib Kadist. Kuidas Leibur teda välja õpetas. Kate. Tainas liinil sõitmas
00:20:49 INT Kadi Karja, pagar: See, mis koolis õppisid on sama, mis siin? Ei ole, ma õppisin seal rohkem saiakesi tegema ja kooke ja torte, leiba ei teinudki koolis kui palju erineb, palju sa siin juurde pidid õppima? Leivatehnoloogiat pidin rohkem õppima. Oli see lihtne? Tuttav oli, natuke õppisin, põhiasjad olin koolis ära õppinud Mis on kõige raskem selles töös? Need pikad tööpäevad, jala peal on töö, see väsitab. Aga on vabad päevad ka? Kaks tööl ja kaks vaba Katteks leivad ahjust välja tulemas.
00:21:42 INT Leelo Kalju, amet pole enam anonüümne: See ei ole enam anonüümne see amet, et teed leiva valmis, me tuleme kohale, ostame ja äkitselt ei tea, kes leiva tegi, igal taignategijal on oma käekiri ja kui me oleme neid hästi tundma õppinud, on võimalik kõikidest head töötegijad teha kui nad lihtsalt arendavad, mida vaja ja tundub, et noortel on siin huvitav, koos tööl olla ja teiste sõnadega, ma arvan, et kõigil, kes esimest korda siia tulevad, see leivalõhn on juba pagari jaoks ainulaadne ja ma pole kohanud kedagi, kes siit ära läheks ja ütleks, et see ei sobi mulle Plaanid pagaritest Leiburis.
00:22:46 INT Heikki Põhi: Leiburis on pagareid rohkem naisi, aga ma ei tea, kas see maailmas nii on, aga miks mitte. Naistel on toidutegemine alati hästi õnnestunud ja ikka teadma, et minu vanaema küpsetas head saia, tegi pika pai saia peale enne kui ahju pani, aga ma arvan, et see töö sobib mõlemale kas sina käid ka saiale pai tegemas ma pai ei tee, aga ma vaatan küll, millised nad välja näevad, nad on nagu oma lapsed, peavad ilusad välja nägema kui nad leiburist välja lähevad ja inimene on hästi pretensioonikas ja kõik peab olema pretensioonikas ja saial ei tohi lõhet olla, eesti inimene on hästi pretensioonikas Katteks leibade pakendamine. Saiad ja leivad veerevad kastidesse, saavad pakendatud. Kate: Leiva pakendamine, sai ja leib liinidel pakendamisel ja kastides
00:23:43 Leivad ja saiad kastidest. Nende välja viimine, autole panek. Tiia Randma kaadritagune tekst.
00:24:13 Lõputiitrid
Faili nimi: 2004-001678-0039_0002_D10_AMETILOOD_LEIVATEGIJA.MXF
Indeks: 2004-001678-0039
Kestus: 00:24:39
Registreerimise kuupäev: 13.03.2011
Registreerimise aeg*: 2011-03-13 02:24:26
Videoanalüüsi olek: COMPLETED

Lisa oma arvamus

Arvamuse lisamiseks logi palun sisse Id-kaardi, Mobiil-id või parooliga.
Kommentaare laetakse, oota hetk..

Tellimiseks pead sisse logima

Logi sisse

;